(Değişik:RG-28/8/2015-29459 3.Mükerrer)(1) EK–1
5 İNCİ MADDEDE BELİRTİLEN VETERİNER KONTROLLERİNE TABİ OLAN HAYVAN VE ÜRÜNLERİN LİSTESİ
Bu liste, veteriner sınır kontrol noktalarında veteriner kontrollerine sunulması gereken sevkiyatların seçimini belirlemek amacıyla, ürün sınıflandırmasına göre hayvanları ve ürünleri düzenler.
Liste Notları:
Genel açıklamalar, ilgili fasıllar ile kapsanan hayvanları ve ürünleri netleştirmek için bazı fasıllara eklenmiştir.
Fasıl notları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin farklı fasıllarına ilişkin notlarından gerekli olduğunda alınmış açıklamalardır.
Farklı fasılların ilave bilgileri, Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi açıklayıcı notlarından gerekli olduğunda alınmıştır.
Bu sütun tarife pozisyonunu gösterir. Tarife pozisyonu, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde belirlenmiştir.
Dört rakamlı bir tarife pozisyonu kullanıldığında, aksi belirtilmedikçe bu dört rakamlı tarife pozisyonu ile başlayan veya kapsanan bütün ürünler veteriner kontrolleri için veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne sunulmalıdır.
Herhangi dört, altı veya sekiz rakamlı bir tarife pozisyonu altında sadece bazı belirli ürünlerin veteriner kontrolleri için sunulması gerekiyorsa ve Türk Gümrük Cetveli’nde var olan bu tarife pozisyonu altında özel alt pozisyonlar yoksa bu tarife pozisyonu Ex olarak işaretlenir (örneğin Ex 3002: tüm tarife pozisyonu veya alt pozisyonu için değil, saman ve sap dâhil sadece hayvan türevli materyal için veteriner kontrolleri gerekmektedir).
Ürünlerin tanımı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin tanım sütununda belirtildiği gibidir. Gümrük Tarifesinin tam kapsamının daha ileri açıklaması için Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin en son değişikliğine bakınız.
Bu sütun, veteriner kontrollerine tabi olması gereken sevkiyatların seçimi için hayvanların ve ürünlerin kapsamının detaylarını verir. Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin farklı fasıllarında kapsanan hayvanlar ve ürünler hakkında daha ileri bilgiler, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin açıklayıcı notlarında ve Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi’nde bulunabilir. Güncel bilgiler için bu açıklayıcı notların en son değişikliğine bakınız.
Veteriner kontrolleri, kısmen işlenmiş ancak varış yerindeki onaylı veya kayıtlı bir işletmede daha ileri işlenmek için ham ürün olarak kalan hayvansal yan ürün türevli ürünlerde yürütülmelidir.
Veteriner sınır kontrol noktalarındaki resmi veteriner hekimler, bir türev ürünün mevzuatta belirtilen daha ileri veteriner kontrollerini gerektirmeyecek kadar yeterli şekilde işlenmiş olduğunu gerekli olduğunda değerlendirmeli ve belirtmelidir.
LİSTE
Tarife pozisyonu önünde “Ex” ibaresi olduğunda, bu Yönetmelik ile kapsanan hayvanlar ve ürünler, sütun 2’deki tanımına ve sütun 3’teki nitelik ve açıklamasına göre ve tarife pozisyonu kapsamına göre belirlenir.
FASIL 1
Canlı Hayvanlar
Fasıl 1 Notları
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
(A) Memeliler
(B) Sürüngenler (yılanlar ve kaplumbağalar dâhil)
(C) Kuşlar
(Ç) Diğer, arılar (kutu, kafes veya kovan içinde taşınsın veya taşınmasın), diğer böcekler, kurbağalar gibi.
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0101 | Canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar | Hepsi |
0102 | Canlı sığırlar | Hepsi |
0103 | Canlı domuzlar | Hepsi |
0104 10 | Canlı koyunlar | Hepsi |
0104 20 | Canlı keçiler | Hepsi |
0105 | Canlı kanatlı hayvanlar (kümes hayvanları) [tavuklar, horozlar (Gallus Domesticus türü), ördekler, kazlar, hindiler ve beç tavukları gibi evcil türler] | Hepsi
|
0106 | Diğer canlı hayvanlar | Hepsi, aşağıdaki alt pozisyonlardaki tüm hayvanları kapsar:
0106 11 00 Maymunlar (Primatlar)
0106 12 00 Balinalar, yunuslar ve domuz balıkları (Cetacea sınıfındaki memeliler), manati-deniz güzeli ve denizinekleri (Sirenia sınıfındaki memeliler), ayıbalıkları, denizaslanları ve denizaygırları (Pinnipedia alttakımındaki memeliler) |
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0106 13 00 Develer ve devegiller (Camelidae)
0106 14 10 Evcil tavşanlar
0106 14 90 Evcil tavşanlar dışındaki yabani tavşanlar ve diğer tavşanlar
0106 19 00 Diğer: 0101, 0102, 0103, 0104, 0106 11, 0106 12, 0106 13 ve 0106 14 tarife pozisyonlarında yer alanlar dışında kalan memeliler (köpekleri ve kedileri kapsar)
0106 20 00 Sürüngenler (yılanlar ve kaplumbağalar dâhil)
0106 31 00 Kuşlar: Yırtıcı kuşlar
0106 32 00 Kuşlar: Papağanımsılar (papağanlar, muhabbet kuşları, makaolar ve kakadular dâhil)
0106 33 00 Devekuşları, koşucu devekuşları (Dromaius novaehollandiae)
0106 39 Diğer: 0105, 0106 31, 0106 32 ve 0106 33 tarife pozisyonlarında yer alanlar dışında kalan kuşları kapsar (güvercinler dâhil)
0106 41 00 Arılar
0106 49 00 Arılar dışındaki diğer böcekler
0106 90 00 Diğer: Memeliler, kuşlar ve sürüngenler dışında kalan ve başka yerde kapsanmayan diğer tüm canlı hayvanlar. Vivaryum için canlı tutulacak veya insan tüketimi için öldürülecek canlı kurbağalar bu tarife pozisyonunda yer alır. |
FASIL 2
Et ve Yenilebilir Sakatat
Fasıl 2 Notları
(a) 0201’den 0208’e kadar olan veya 0210 tarife pozisyonlarında tanımlanan türdeki ürünlerden insan tüketimi için uygun olmayan veya elverişli olmayan ürünler.
(b) Hayvanların bağırsakları, mesaneleri ya da mideleri (0504 tarife pozisyonu) veya hayvan kanı (0511 veya 3002 tarife pozisyonları),
(c) 0209 tarife pozisyonunda yer alan ürünler dışında kalan hayvansal yağlar (Fasıl 15)
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0201 | Sığır eti [çiğ (taze) veya soğutulmuş] | Hepsi |
0202 | Sığır eti (dondurulmuş) | Hepsi |
0203 | Domuz eti [çiğ (taze), soğutulmuş veya dondurulmuş] | Hepsi |
0204 | Koyun veya keçi etleri [çiğ (taze), soğutulmuş veya dondurulmuş] | Hepsi |
0205 00 | At, eşek, katır veya bardo etleri [çiğ (taze), soğutulmuş veya dondurulmuş] | Hepsi |
0206 | Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilebilir sakatatı [çiğ (taze), soğutulmuş veya dondurulmuş] | Hepsi |
0207 | 0105 tarife pozisyonunda yer alan kanatlı hayvanların (kümes hayvanlarının) etleri ve yenilebilir sakatatı [çiğ (taze), soğutulmuş veya dondurulmuş] | Hepsi
|
0208
|
Diğer etler ve yenilebilir sakatat [çiğ (taze), soğutulmuş veya dondurulmuş] | Hepsi, insan tüketimi için amaçlanmayan veya elverişli olmayan ham materyal hariçtir.
İnsan tüketimi için jelâtin veya kolajen üretimi için diğer ham materyali kapsar.
Aşağıdaki alt pozisyonlarda yer alan tüm et ve yenilebilir sakatatı kapsar:
0208 10 Tavşanların veya yabani tavşanların
0208 30 00 Maymunların (Primatların)
0208 40 Balinaların, yunusların ve domuz balıklarının (Cetacea sınıfındaki memeliler), manati-deniz güzelinin ve denizineklerinin (Sirenia sınıfındaki memeliler), ayıbalıklarının, denizaslanlarının ve denizaygırlarının (Pinnipedia alttakımındaki memeliler)
0208 50 00 Sürüngenlerin (yılanlar ve kaplumbağalar dâhil)
0208 60 00 Develerin ve devegillerin (Camelidae)
0208 90 Diğer: Evcil güvercinlerin, tavşanlar veya yabani tavşanlar dışında kalan av hayvanlarının. Bıldırcınların, ren geyiklerinin veya diğer memeli türlerinin etlerini kapsar. 0208 90 70 tarife pozisyonunda yer alan kurbağa bacaklarını kapsar. |
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0209 | Domuz yağı (etli kısımları içerenler hariç) ve kanatlı hayvanların (kümes hayvanlarının) yağı (eritilmemiş veya başka şekilde çıkarılmamış) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş) | Hepsi, sütun 2’de tanımlandığı gibi hem yağ hem de işlenmiş yağı kapsar. |
0210 | Et ve yenilebilir sakatat (tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş), et veya sakatatın yenilebilir unları ve kaba unları | Hepsi, et, et ürünleri ve diğer hayvansal ürünleri kapsar.
İnsan tüketimi için işlenmiş hayvansal proteini ve kurutulmuş domuz kulaklarını kapsar.
İnsan tüketimi için kemikler 0506 tarife pozisyonunda yer alır.
Sosisler ve benzeri ürünler 1601 tarife pozisyonunda yer alır.
Donyağı tortuları 2301 tarife pozisyonunda yer alır. |
FASIL 3
Balık ve Kabuklu Hayvanlar, Yumuşakçalar ve Diğer Su Omurgasızları
Genel açıklamalar
Fasıl 3 Notları
(a) 0106 tarife pozisyonunda yer alan memeliler,
(b) 0106 tarife pozisyonunda yer alan memelilerin eti (0208 veya 0210 tarife pozisyonları),
(c) Ölü ve türleri ya da durumları nedeniyle insan tüketimi için uygun olmayan veya elverişli olmayan balıklar (karaciğerleri ve yumurtaları dâhil) veya kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızları (Fasıl 5), balıkların veya kabuklu hayvanların, yumuşakçaların veya diğer su omurgasızlarının insan tüketimi için uygun olmayan unları, kaba unları veya pelletleri (2301 tarife pozisyonu),
(ç) Havyar veya balık yumurtalarından hazırlanmış havyar yerine kullanılan ürünler (1604 tarife pozisyonu).
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0301 | Canlı balıklar | Hepsi: Alabalık, yılanbalığı, sazan balığı veya diğer türler ya da damızlık veya üretim için ithal edilen herhangi bir balığı kapsar.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
İnsanlar tarafından hemen tüketilmek üzere ithal edilen canlı balıklar, yapılacak veteriner kontrollerinde ürün gibi işlem görür.
0301 11 ve 0301 19 alt pozisyonlarında yer alan süs balıklarını kapsar. |
||
0302 | Balıklar (taze veya soğutulmuş), 0304 tarife pozisyonunda yer alan balık filetoları ve diğer balıketleri hariç | Hepsi; 0302 90 00 tarife pozisyonunda yer alan taze veya soğutulmuş karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri kapsar. |
0303 | Balıklar (dondurulmuş) 0304 tarife pozisyonunda yer alan balık filetoları ve diğer balıketleri hariç | Hepsi; 0303 90 alt pozisyonunda yer alan dondurulmuş karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri kapsar. |
0304 | Balık filetoları ve diğer balıketleri (kıyılmış olsun olmasın) (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) | Hepsi |
0305 | Balıklar (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş), tütsülenmiş balıklar (tütsüleme işlemi sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın), insan tüketimi için uygun balık unları, kaba unları ve pelletleri | Hepsi, balıktan yapılan insan tüketimi için uygun unlar, kaba unlar ve pelletler gibi diğer balıkçılık ürünlerini kapsar, balık kafalarını, kuyruklarını, midelerini ve diğer balıkçılık ürünlerini kapsar.
|
0306 | Kabuklu hayvanlar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş), tütsülenmiş kabuklu hayvanlar (kabuklu olsun olmasın) (tütsüleme işlemi sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın), kabuklu hayvanlar (kabuklu) (buharda veya suda haşlanarak pişirilmiş) (soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun olmasın), kabuklu hayvanların insan tüketimi için uygun unları, kaba unları ve pelletleri | Hepsi: İnsanlar tarafından hemen tüketilmek üzere ithal edilen canlı kabuklu hayvanlar, yapılacak veteriner kontrollerinde ürün gibi değerlendirilir ve işlem görür.
Ev ve süs hayvanları olarak kullanım için süs denizmaymunlarını ve yumurtalarını ve tüm canlı süs kabuklu hayvanlarını kapsar.
|
0307 | Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş), tütsülenmiş yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (tütsüleme işlemi sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın), yumuşakçaların insan tüketimi için uygun unları, kaba unları ve pelletleri | Pişirilmiş ve daha sonra tütsülenmiş yumuşakçaları kapsar. Diğer pişirilmiş yumuşakçalar 1605 tarife pozisyonunda yer alır.
Canlı süs yumuşakçalarını kapsar.
İnsanlar tarafından hemen tüketilmek üzere ithal edilen canlı yumuşakçalar, yapılacak veteriner kontrollerinde ürün gibi değerlendirilir ve işlem görür.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Aşağıdaki örnekler gibi 0307 11’den 0307 99’a kadar olan alt pozisyonların tümünü kapsar:
0307 60 Deniz salyangozları dışında kalan salyangozlar: Helix pomatia, Helix aspersa, Helix lucorum türlerinin karada yaşayan karından bacaklılarını ve Achatinidae ailesinin türlerini kapsar. Hemen insan tüketimi için canlı salyangozları (tatlı su salyangozları dâhil) ve aynı zamanda insan tüketimi için salyangoz etini kapsar. Hafifçe ön pişirilmiş veya ön işlenmiş salyangozları kapsar. Daha ileri işlenmiş ürünler 1605 tarife pozisyonunda yer alır.
0307 91 00 (canlı, taze veya soğutulmuş) istiridyeler, deniztarakları, midyeler, mürekkep balığı, ahtapot, deniz salyangozları dışında kalan salyangozlar, kum midyeleri, akivadesler, kırmızı kum midyeleri (ark shells), denizkulakları dışındaki diğer yumuşakçalar (bunların insan tüketimi için uygun unları, kaba unları ve pelletleri dâhil). Deniz salyangozu türlerinin (kabuklu olsun olmasın) etlerini kapsar.
0307 99 (canlı, taze veya soğutulmuş dışında kalan) istiridyeler, deniztarakları, midyeler, mürekkep balığı, ahtapot, deniz salyangozları dışında kalan salyangozlar, kum midyeleri, akivadesler, kırmızı kum midyeleri (ark shells), denizkulakları dışındaki diğer yumuşakçalar (bunların insan tüketimi için uygun unları, kaba unları ve pelletleri dâhil). |
||
0308 | Kabuklu hayvanlar ve yumuşakçalar dışında kalan su omurgasızları (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş), kabuklu hayvanlar ve yumuşakçalar dışında kalan tütsülenmiş su omurgasızları (tütsüleme işlemi sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın), kabuklu hayvanlar ve yumuşakçalar dışında kalan su omurgasızlarının insan tüketimi için uygun unları, kaba unları ve pelletleri
|
Hepsi |
FASIL 4
Süt Ürünleri, Kuş ve Kanatlı Hayvanların (Kümes Hayvanlarının) Yumurtaları, Bal, Başka Yerde Belirtilmeyen veya Yer Almayan Yenilebilir Hayvansal Ürünler
Fasıl 4 Notları
(a) “Tereyağı” ifadesi, yalnızca süt türevli, ağırlık olarak en az % 80 en fazla % 90 süt yağı içeriği, ağırlık olarak en fazla % 2 yağsız süt kuru maddesi içeriği, ağırlık olarak en fazla % 16 su içeriği bulunan ürün anlamına gelir.
(b) “Sürülebilir süt ürünleri” ifadesi, üründe sadece yağ olarak süt yağı içeren, ağırlık olarak en az % 39 en fazla % 80 süt yağı içeriği bulunan, yağ içinde su tipinde sürülebilir emülsiyon anlamına gelir.
(a) Peynir altı suyundan elde edilen, kuru madde üzerinden hesaplandığında ağırlık olarak % 95’den fazla laktoz [anhidroz (susuz) laktoz olarak ifade edilen] içeren ürünler (1702 tarife pozisyonu),
(b) Albüminler (kuru madde üzerinden hesaplandığında ağırlık olarak % 80’den fazla peynir altı suyu proteini içeren, iki ya da daha fazla peynir altı suyu proteininin konsantreleri dâhil) (3502 tarife pozisyonu) veya globülinler (3504 tarife pozisyonu).
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
0408 tarife pozisyonu aşağıdakileri kapsamaz:
(ç) Ayrı yumurta beyazı (yumurta albümini) (3502 tarife pozisyonu).
0410 tarife pozisyonu, hayvan kanını (yenilebilir olsun olmasın) (sıvı veya kurutulmuş) kapsamaz (0511 veya 3002 tarife pozisyonları).
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0401 | Süt ve krema (konsantre edilmemiş, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içermeyenler) | Hepsi: Süt, dondurulmuş dâhil çiğ, pastörize veya termize sütü kapsar.
Sütün fraksiyonlarını kapsar.
Hayvan beslemesi için süt bu tarife pozisyonunda yer alırken, süt içeren hayvan yemi 2309 tarife pozisyonunda yer alır.
Terapötik veya profilaktik kullanımlar için süt 3001 tarife pozisyonunda yer alır. |
0402 | Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler) | Hepsi, bebekler için süt dâhil.
|
0403 | Yayık altı, pıhtılaşmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği artırılmış süt ve krema (konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin veya aromalandırılmış olsun olmasın veya ilave meyve, sert kabuklu meyve veya kakao içersin içermesin) | Hepsi, insan tüketimi için, krema, aromalandırılmış veya meyve içeren, dondurulmuş ve fermente edilmiş sütü kapsar.
Dondurma, 2105 tarife pozisyonunda yer alır.
Kakao veya diğer maddelerle aromalandırılmış süt içeren içecekler 2202 tarife pozisyonunda yer alır. |
0404 | Peynir altı suyu (konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan doğal süt bileşenlerinden oluşan ürünler (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin) | Hepsi, bebekler için süt ürünlerini kapsar.
İnsan tüketimi için, yağı alınmış ve kazeini alınmış sıvı formda sığır ağız sütü (colostrum) 0404 10 48 tarife pozisyonunda ve insan tüketimi için, kazeini alınmamış, yağı azaltılmış, sprey tekniğiyle kurutulmuş ağız sütü (colostrum) tozu 0404 90 21 tarife pozisyonunda yer alır. |
0405 | Tereyağı ve süt türevli diğer katı ve sıvı yağlar; sürülebilir süt ürünleri | Hepsi: Sürülebilir süt ürünlerini kapsar. |
0406 | Peynir ve pıhtılaşmış ürünler | Hepsi |
0407 | Kuş ve kanatlı hayvanların (kümes hayvanlarının) yumurtaları (kabuklu) (taze, dayanıklılığı arttırılmış veya pişirilmiş) | Hepsi, kuluçkalık yumurtaları ve patojenden arî olduğu belirtilmiş (SPF) yumurtaları, inkübasyon için döllenmiş yumurtaları kapsar (0407 11 ve 0407 19 alt pozisyonları).
İnsan tüketimi için uygun olan ve uygun olmayan taze yumurtaları (0407 21’den 0407 29’a kadar olan alt pozisyonlar) ve diğer yumurtaları (0407 90 alt pozisyonu) kapsar.
“100 yaşındaki yumurtalar”ı kapsar.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
İnsan tüketimi için uygun olan ve uygun olmayan yumurta albümini 3502 tarife pozisyonunda yer alır. | ||
0408 | Kuş ve kanatlı hayvanların (kümes hayvanlarının) yumurtaları (kabuksuz) ve yumurta sarıları (taze, kurutulmuş, buharda veya suda haşlanarak pişirilmiş, kalıplanmış, dondurulmuş veya diğer bir şekilde dayanıklılığı artırılmış) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin) | Hepsi: Bu tarife pozisyonu, ısıl işlem görmüş olsun olmasın yumurta ürünlerini ve insan tüketimi için uygun olmayan ürünleri kapsar.
|
0409 00 00 | Bal | Hepsi |
0410 00 00 | Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal yenilebilir ürünler | Hepsi
Bu tarife pozisyonu, arı sütünü ve propolisi (eczacılık ürünleri ve takviye edici gıdaların üretiminde kullanılan) ve kemikler (0506 tarife pozisyonunda yer alan) hariç insan tüketimi için diğer hayvan türevli materyali kapsar.
İnsan tüketimi için böcekler ve böcek yumurtaları bu tarife pozisyonunda yer alır. |
FASIL 5
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal ürünler
Genel Açıklamalar
Fasıl 5 Notları
(ç) Süpürge veya fırça yapımı için hazırlanmış bağlar veya demetler (9603 tarife pozisyonu).
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0502 10 00 | Evcil domuzların veya yaban domuzlarının kılları ve bunların döküntüleri | Hepsi, işlem görmüş ve işlem görmemiş.
İşlem görmemiş domuz kılı, fabrikada yıkama işlemine tabi tutulmamış, tabaklama ile elde edilmemiş veya patojenlerin kalmamasını sağlamak için başka metotla işlem görmemiş olan domuz kılı anlamına gelir. |
0504 00 00 | Hayvanların (balık dışında kalan) bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (tamamı veya parçaları) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş) | Hepsi: Sığır, domuz, koyun, keçi türü hayvanların veya kanatlı hayvanların (kümes hayvanlarının) temizlenmiş, tuzlanmış, kurutulmuş veya ısıtılmış midelerini, mesanelerini ve bağırsaklarını kapsar.
|
Ex 0505 | Kuşların tüylü veya ince tüylü derileri ve diğer kısımları, kuş tüyleri ve kuş tüylerinin parçaları (kenarları kırpılmış olsun olmasın) ve ince tüyler (temizlenmek, dezenfekte edilmek veya koruma amacıyla işlem görmek dışında daha ileri işlenmemiş), kuş tüylerinin veya kuş tüylerinin parçalarının toz ve döküntüleri
|
Hepsi: Kuşların av trofeleri dâhil, ancak işlem görmüş dekoratif kuş tüyleri, yolcular tarafından özel kullanımları için taşınan işlem görmüş kuş tüyleri veya sanayi dışında amaçlar için özel şahıslara gönderilen işlem görmüş kuş tüyleri hariç.
Veteriner kontrolleri, Bakanlıkça belirlenen işlemi görmelerinden bağımsız olarak kuş tüyleri için uygulanır.
Av trofeleri için daha ileri özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
0506 | Kemikler ve boynuz içi kemikleri (işlenmemiş, yağı alınmış, basit bir şekilde hazırlanmış ancak şekil vermek için kesilmemiş, asit ile işlem görmüş veya jelatini alınmış), bu ürünlerin toz ve döküntüleri
|
Jelâtin üretimi için veya insan tüketimi için kesilmiş karkas türevli kolajen üretimi için kemikleri ve insan tüketimi için kemik ununu kapsar.
İnsan tüketimi için amaçlanmayan av trofeleri ve yem materyali, organik gübre veya toprak geliştirici olarak kullanım dışında kalan kullanımlar için kemikler ve kemik ürünleri (kemik kaba unu hariç), boynuzlar ve boynuz ürünleri (boynuz kaba unu hariç) ve toynaklar ve toynak ürünleri (toynak kaba unu hariç) için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
0507 | Fildişi, kaplumbağa kabuğu, balina dişi ve balina dişi kılı, boynuzlar, geyik boynuzları, toynaklar, tırnaklar, pençeler ve gagalar (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış ancak şekil vermek için kesilmemiş), bu ürünlerin toz ve döküntüleri | Av trofeleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Sadece kemikler, boynuzlar, toynaklar, pençeler, geyik boynuzları, dişler, postlar veya derilerden oluşan kuşların ve tırnaklıların işlem görmüş av trofelerini kapsar. |
Ex
0508 00 00 |
Mercan ve benzeri materyaller (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış ancak başka şekilde işlenmemiş), yumuşakçaların, kabuklu hayvanların veya denizkestanelerinin kabukları ve mürekkep balığı kabuğu (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış ancak şekil vermek için kesilmemiş), bunların toz ve döküntüleri. | Glukozamin için ham materyal olarak kullanım ve gıda kullanımı için boş kabuklar.
İlave olarak, farklı amaçlar için kullanılan yumuşak doku ve etli kısım içeren kabuklar 24/12/2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin 11 numaralı alt bendinde yer alır. |
Ex
0510 00 00 |
Akamber, kunduz hayası (kastoreum), kedi miski (sivet) ve misk, kuduz böceği (kantarit), safra (kurutulmuş olsun olmasın), eczacılık ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan salgı bezleri (guddeler) ve diğer hayvansal ürünler (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya diğer bir şekilde geçici olarak dayanıklılığı artırılmış) | Yem zinciri dışında kullanımlar için (eczacılık ürünleri ve diğer teknik ürünler için) türev ürünlerin ve çiğ ev ve süs hayvanı yemi dışında kalan ev ve süs hayvanı yeminin imali için hayvansal yan ürünlere ilişkin özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Salgı bezleri, diğer hayvansal ürünler ve safra bu tarife pozisyonunda yer alır.
Kurutulmuş salgı bezleri ve ürünler 3001 tarife pozisyonunda yer alır. |
0511 | Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal ürünler, Fasıl 1 veya Fasıl 3’de yer alan, insan tüketimi için uygun olmayan ölü hayvanlar | Hepsi, 0511 10 dan 0511 99’a kadar olan alt pozisyonları kapsar.
Genetik materyali (sığır, koyun, keçi, tek tırnaklı ve domuz türleri gibi hayvan menşeli sperma ve embriyolar) ve Kategori 1 ve 2 materyallerin hayvansal yan ürünlerini kapsar.
0511 10 dan 0511 99’a kadar olan alt pozisyonlarda yer alan hayvansal ürünlerin örnekleri aşağıdadır:
0511 10 00 Sığır spermaları
0511 91 Balıkların veya kabuklu hayvanların, yumuşakçaların veya diğer su omurgasızlarının ürünleri: Hepsi, kuluçkalık balık yumurtalarını, ölü hayvanları, ev ve süs hayvanı yeminin imali için ve eczacılık ürünleri ve diğer teknik ürünler için hayvansal yan ürünleri kapsar.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Yenilemeyen veya insan tüketimi için uygun olmayan Fasıl 3’de yer alan ölü hayvanları [örneğin, akvaryum balıklarının beslemesi için, su pireleri olarak bilinen daphnidler ve diğer ostracoda veya phyllopodlar (kurutulmuş)] kapsar, balık olta yemini kapsar.
0511 99 10 Veterler veya tendonlar, ham postların ve derilerin kırpıntıları ve benzer döküntüleri.
0511 99 31 Hayvansal ham doğal süngerler: İnsan tüketimi için ise hepsi, insan tüketimi için değilse sadece ev ve süs hayvanı yemi için gönderilenler. İnsan tüketimi için olmayanlar için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
0511 99 39 Hayvansal ham doğal süngerler dışında kalan: İnsan tüketimi için ise hepsi, insan tüketimi için değilse sadece ev ve süs hayvanı yemi için gönderilenler. İnsan tüketimi için olmayanlar için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
0511 99 85 Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan diğer hayvansal ürünler, insan tüketimi için uygun olmayan Fasıl 1’de yer alan ölü hayvanlar: Hepsi: 0511 10 tarife pozisyonunda yer alan sığır türü hayvanlar dışında kalan türlerin ve 0511 10 tarife pozisyonunda yer almayan embriyo, ova, sperma ve genetik materyali. Ev ve süs hayvanı yeminin veya diğer teknolojik ürünlerin imali için hayvansal yan ürünleri kapsar.
İşlem görmemiş at kılını, arıcılık veya teknik kullanım için balmumları dışında kalan arıcılık ürünlerini, teknik kullanım için balina yağını, yenilemeyen veya insan tüketimi için olmayan Fasıl 1’de yer alan ölü hayvanları (örneğin köpekler, kediler, böcekler), temel özellikleri değiştirilmemiş hayvansal materyali ve insan tüketimi için, balık türevli olmayan yenilebilir hayvan kanını kapsar. |
FASIL 12
Yağlı Tohumlar ve Yağlı Meyveler, Çeşitli Taneler, Tohumlar ve Meyveler,
Endüstriyel veya Tıbbi Bitkiler, Saman ve Kaba Yem
Genel Açıklamalar
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
1212 99 95 |
Arı poleni | Hepsi |
Ex
1213 00 00 |
Hububat sapları ve kapçıkları (işlenmemiş) (kıyılmış, öğütülmüş, preslenmiş veya pellet şeklinde olsun olmasın) | Sadece sapı kapsar. |
Ex
1214 90 |
İsveç şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca (alfalfa), üçgül, evliya otu (korunga), yemlik lahana, acı bakla, fiğ ve benzeri yemlik ürünler (pellet şeklinde olsun olmasın): Yonca (alfalfa) kaba unu ve pelletleri dışında kalan. | Sadece samanı kapsar.
|
FASIL 15
Hayvansal ve Bitkisel Katı ve Sıvı Yağlar ve Parçalanma Ürünleri, Yenilebilir Katı Yağlar, Hayvansal veya Bitkisel Mumlar
Genel Açıklamalar
Fasıl 15 Notları
(ç) Donyağı tortusu (2301 tarife pozisyonu) veya 2304’den 2306’ya kadar olan tarife pozisyonlarında yer alanların kalıntıları.
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
1501 | Katı domuz yağı (eritilmiş domuz yağı ‘lard’ dâhil) ve kanatlı hayvanların (kümes hayvanlarının) katı yağları (0209 veya 1503 tarife pozisyonlarında yer alanlar dışında kalan) | Hepsi
|
1502 | Sığır, koyun veya keçi yağları (1503 tarife pozisyonunda yer alanlar dışında kalan) | Hepsi
|
1503 00 | Lard stearini, sıvı lard yağı, oleostearin, oleoyağ ve sıvı don yağı (emülsifiye edilmemiş, karıştırılmamış veya başka şekilde işlenmemiş) | Hepsi
|
1504 | Balıkların veya deniz memelilerinin katı ve sıvı yağları ve fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) | Hepsi, balık sıvı yağları ve balıkçılık ürünlerinin ve deniz memelilerinin sıvı yağları.
Çeşitli yenilebilir müstahzarlar Fasıl 21’de yer alır. |
1505 00 | Yapağı yağı ve bundan türevli yağlı maddeler (lanolin dâhil) | Hepsi, sınırlama olmaksızın ithalat, eğer İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinde belirtilen kurallara uygunsa Bakanlıkça belirlenen işlem görmüş yapağı için mümkün olabilir. |
1506 00 00 | Diğer hayvansal katı ve sıvı yağlar ve fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) | Hepsi, Bakanlıkça belirlenen metotla üretilen insan tüketimi için olmayan bölünmemiş katı veya sıvı yağlar ve aynı zamanda ilk fraksiyonları. |
1516 10 | Hayvansal katı ve sıvı yağlar ve fraksiyonları (kısmen veya tamamen hidrojenize edilmiş, ara-esterlenmiş, tekrar esterlenmiş veya elaidinize edilmiş) (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat daha ileri işlenmemiş) | Hepsi: hayvansal katı ve sıvı yağlar.
Veteriner kontrolleri için yağ türevleri, Bakanlıkça belirlenen metotla üretilen insan tüketimi için olmayan saf haldeyken katı yağ ve sıvı yağ türevli ilk kademe ürünleri içerir.
|
Ex 1517 | Margarin, 1516 tarife pozisyonunda yer alan yenilebilir katı veya sıvı yağlar veya bunların fraksiyonları dışında kalan, bu fasılda yer alan hayvansal veya bitkisel katı veya sıvı yağların veya farklı katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilebilir karışımları veya müstahzarları. | Sadece hayvansal katı ve sıvı yağları içerenler.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
1518 00 91 |
Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve fraksiyonları (kaynatılmış, oksitlenmiş, suyu alınmış, kükürtlenmiş, üflenmiş, vakum veya inert gaz içinde ısıyla polimerize edilmiş veya başka şekilde kimyasal olarak değiştirilmiş) (1516 tarife pozisyonunda yer alanlar hariç) | Sadece eritilmiş hayvansal katı ve sıvı yağlar.
Bakanlıkça belirlenen metotla üretilen insan tüketimi için olmayan yağ türevleri.
İnsan tüketimi için olmayan eritilmiş yağlar ve yağ türevleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
1518 00 95 | Hayvansal veya hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve fraksiyonlarının yenilemeyen karışımları veya müstahzarları | Hepsi: Hayvan türevli katı ve sıvı yağ müstahzarları.
Bakanlıkça belirlenen metotla üretilen insan tüketimi için olmayan yağ türevleri. |
Ex
1518 00 99 |
Diğer | Sadece hayvansal yağ içeriyorsa.
|
1521 90 91 | Ham balmumu ve diğer böcek mumları. | Hepsi, doğal peteklerdeki mumları, arıcılık veya teknik amaçlar için ham balmumunu kapsar.
Arıcılık yan ürünleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
1521 90 99 | Balmumu ve diğer böcek mumları (ham dışında kalan, rafine edilmiş veya boyanmış olsun olmasın) | Hepsi, arıcılık veya teknik amaçlar için mumları kapsar (işlenmiş veya rafine edilmiş) (ağartılmış veya boyanmış olsun olmasın).
Arıcılık yan ürünleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Balmumları dışında kalan arıcılık yan ürünleri, 0511 99 85 “Diğer” tarife pozisyonunda veteriner kontrolleri için sunulmalıdır. |
Ex
1522 00 |
Artıklar (Degra); yağlı maddelerin veya hayvansal ve bitkisel mumların işlem görmesi sonucunda oluşan kalıntılar. | Sadece hayvansal. |
FASIL 16
Et, Balık, Kabuklu Hayvanlar, Yumuşakçalar veya Diğer Su Omurgasızlarının Müstahzarları
Genel Açıklamalar
Fasıl 16 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
1601 00 | Etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosisler ve benzeri ürünler, esası bu ürünler olan gıda müstahzarları | Hepsi, çeşitli şekillerde dayanıklılığı artırılmış eti kapsar. |
1602 | Diğer hazırlanmış veya dayanıklılığı artırılmış et, sakatat veya kan | Hepsi, çeşitli şekillerde dayanıklılığı artırılmış eti kapsar. |
1603 00 | Et, balık veya kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının hülasa ve suları | Hepsi, soğutulmuş veya dondurulmuş jel formunda balık proteinini kapsar.
|
1604 | Hazırlanmış veya dayanıklılığı artırılmış balıklar, havyar ve balık yumurtalarından hazırlanmış havyar yerine kullanılan ürünler, bütün veya parçalar halinde ancak kıyılmamış balık
|
Hepsi, balık veya balıkçılık ürünleri içeren ya da balık veya balıkçılık ürünleri ile karıştırılmış, pişirilmiş veya ön pişirilmiş yemeklik müstahzarlar.
1604 20 05 tarife pozisyonunda yer alan ‘surimi’yi kapsar.
Hava geçirmez kaplarda konserve balık ve konserve havyarı ve aynı zamanda Fasıl 19’da sınıflandırılmamış olmaları koşuluyla ‘suşi’yi kapsar.
Balık ürünleri ile doldurulmuş makarna 1902 tarife pozisyonunda yer alır.
Balık şiş (tahta bir çubukta sunulan sebzeli çiğ balıketi/karides) 1604 19 97 tarife pozisyonunda sınıflandırılır. |
1605 | Hazırlanmış veya dayanıklılığı artırılmış kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları | Hepsi, tam olarak hazırlanmış veya ön hazırlanmış salyangozlar dâhil.
Konserve kabuklu hayvanları veya diğer su omurgasızlarını kapsar. |
FASIL 17
Şekerler ve Şeker Mamulleri
Fasıl 17 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
1702 11 00 | Laktoz ve laktoz şurubu [kuru madde üzerinden hesaplandığında ağırlık olarak % 99 veya daha fazla laktoz [anhidroz (susuz) laktoz olarak ifade edilen] içeren] | Hepsi |
FASIL 19
Hububat, Un, Nişasta veya Süt Müstahzarları, Pastacılık Ürünleri
Genel Açıklamalar
Fasıl 19 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
1901 | Malt hülasası, tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan, un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar, kaba un, nişasta veya malt hülasasının gıda müstahzarları (kakao içermeyenler veya tamamen yağının alınması esasına göre hesaplandığında ağırlık olarak % 40’dan az kakao içerenler), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan, 0401’den 0404’e kadar olan tarife pozisyonlarında yer alan ürünlerin gıda müstahzarları (kakao içermeyenler veya tamamen yağının alınması esasına göre hesaplandığında ağırlık olarak % 5’den az kakao içerenler)
|
Hepsi.
Yemeklik müstahzarlar Fasıl 16 ve Fasıl 21’de yer alır. |
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
1902 11 00 | Pişirilmemiş makarna (doldurulmamış veya başka şekilde hazırlanmamış) (yumurta içerenler) | Hepsi |
1902 20 10 | Doldurulmuş makarna (pişirilmiş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın) (ağırlık olarak % 20’den fazla balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızları içerenler) | Hepsi |
1902 20 30 | Doldurulmuş makarna (pişirilmiş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın) (ağırlık olarak % 20’den fazla sosisler ve benzeri ürünler, her tür et ve sakatat içerenler (her tür veya menşe katı yağlar dâhil) | Hepsi |
Ex
1902 20 91 |
Pişirilmiş doldurulmuş makarna | Hayvansal ürünleri içerenler. |
Ex
1902 20 99 |
Diğer (diğer doldurulmuş makarnalar, pişirilmemiş) | Hayvansal ürünleri içerenler. |
Ex
1902 30 |
1902 11, 1902 19 ve 1902 20 alt pozisyonlarında yer alan makarnalar dışındaki diğer makarnalar | Hayvansal ürünleri içerenler.
|
Ex
1902 40 |
Kuskus | Hayvansal ürünleri içerenler.
Hazırlanmış kuskusu (örneğin, et içeriği ağırlık olarak % 20’yi geçmemesi koşuluyla et, sebze ve diğer bileşenler ile sunulan kuskusu) kapsar. |
Ex
1904 90 10 |
Pirinçten elde edilen hazırlanmış gıda | Hayvansal ürünleri içerenler (örneğin, Fasıl 16’da sınıflandırılmamış olmaları koşuluyla suşi). |
Ex 1905 | Pastacılık ürünleri | Et veya diğer hayvansal ürünleri içeren müstahzarları kapsar. |
FASIL 20
Sebzeler, Meyveler, Sert Kabuklu Meyveler veya Bitkilerin Diğer Parçalarının Müstahzarları
Genel Açıklamalar
Fasıl 20 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex 2004 | Diğer sebzeler (sirke veya asetik asitten başka şekilde hazırlanmış veya dayanıklılığı artırılmış, dondurulmuş), (2006 tarife pozisyonunda yer alan ürünler dışında kalan) | Hayvansal ürünleri içeren müstahzarları kapsar. |
Ex 2005 | Diğer sebzeler (sirke veya asetik asitten başka şekilde hazırlanmış veya dayanıklılığı artırılmış, dondurulmamış), (2006 tarife pozisyonunda yer alan ürünler dışında kalan) | Hayvansal ürünleri içeren müstahzarları kapsar.
|
FASIL 21
Çeşitli Yenilebilir Müstahzarlar
Genel Açıklamalar
Fasıl 21 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
2103 90 90 |
Soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar, hardal unu, kaba unu ve hazırlanmış hardal — Diğer | Hayvansal ürünleri içeren müstahzarları kapsar. |
Ex 2104 | Çorbalar, et suları ve müstahzarları, homojenize kompozit gıda müstahzarları | Hayvansal ürünleri içeren müstahzarları kapsar. |
Ex
2105 00 |
Dondurma ve yenilebilir buzlar (kakao içersin içermesin) | Çiğ veya işlenmiş süt içeren müstahzarları kapsar. |
Ex
2106 10 |
Protein konsantreleri ve protein yapısındaki maddeler | Bu Yönetmeliğin 6, 7 ve 8 inci maddelerinde kompozit ürünler için düzenlendiği gibi hayvansal ürünleri içeren müstahzarları kapsar.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
2106 90 92 |
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan, süt yağı, sukroz, izoglikoz, glikoz veya nişasta içermeyen veya ağırlık olarak % 1,5’ten az süt yağı, % 5’ten az sukroz veya izoglikoz, % 5’ten az glikoz veya nişasta içeren diğer gıda müstahzarları | Hayvansal ürünleri içeren müstahzarları (örneğin, diğer maddelerle olsun olmasın, takviye edici gıdalar, peynir fondüleri, kondroitin, hayvansal sıvı yağlar veya kapsül içinde diğer hayvansal ürünler) kapsar. |
Ex
2106 90 98 |
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan diğer gıda müstahzarları | Hayvansal ürünleri içeren müstahzarları (örneğin, diğer maddelerle olsun olmasın, takviye edici gıdalar, peynir fondüleri, kondroitin, hayvansal sıvı yağlar veya kapsül içinde diğer hayvansal ürünler) kapsar. |
FASIL 22
İçecekler, Alkollü İçkiler ve Sirke
Fasıl 22 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
2202 90 |
Diğer alkolsüz içecekler (2009 tarife pozisyonunda yer alan meyve ve sebze suları hariç) | 0401’den 0404’e kadar olan tarife pozisyonlarında yer alan ürünleri veya bu ürünlerin yağını içerenler. |
FASIL 23
Gıda Sanayi Kalıntı ve Döküntüleri, Hazırlanmış Hayvan Kaba Yemleri
Fasıl 23 Notları
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
2301 | Et veya sakatat, balık veya kabuklu deniz hayvanları, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının insan tüketimi için uygun olmayan unları, kaba unları ve pelletleri, donyağı tortusu | Hepsi, insan tüketimi için olmayan işlenmiş hayvansal proteini, insan tüketimi için olmayan et kaba ununu ve insan tüketimi için olsun olmasın donyağı tortusunu kapsar.
Kuş tüyü kaba unu 0505 tarife pozisyonunda yer alır.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
İşlenmiş hayvansal protein için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. | ||
Ex 2309 | Hayvan beslemesinde kullanılan türde müstahzarlar | Hepsi, 2309 90 20 ve 2309 90 91 alt pozisyonları hariç.
Diğerlerinin yanı sıra, köpek veya kedi mamasını (perakende satış için sunulan) (2309 10 alt pozisyonu), hayvansal ürünleri ve balık veya deniz memelileri çözünürlerini içerenleri (2309 90 10 tarife pozisyonu) kapsar. Kaba unların karışımları dâhil hayvan besleme amaçlı ürünler (toynak ve boynuz gibi).
Bu tarife pozisyonu, insan tüketimi için olmayan ancak hayvan besleme için olan sıvı süt, ağız sütü (colostrum) ile süt ürünleri, ağız sütü (colostrum) ve/veya karbonhidrat içeren ürünleri kapsar.
Ev ve süs hayvanı yemi, köpek çiğneme ürünleri ve kaba unların karışımlarını kapsar, kaba unların karışımları ölü böcekleri içerebilir.
Köpek çiğneme ürünleri dâhil ev ve süs hayvanı yemi için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
İnsan tüketim için olmayan yumurta ürünlerini ve insan tüketimi için olmayan diğer işlenmiş hayvansal ürünleri kapsar.
İnsan tüketimi için olmayan yumurta ürünleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
FASIL 28
İnorganik Kimyasallar, Kıymetli Metallerin, Nadir Toprak Metallerinin, Radyoaktif Elementlerin veya İzotoplarının Organik veya İnorganik Bileşikleri
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
2835 25 00 |
Kalsiyum hidrojen ortofosfat (dikalsiyum fosfat) | Sadece hayvansal.
İnsan tüketimi için olmayan dikalsiyum fosfat için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
Ex
2835 26 00 |
Diğer kalsiyum fosfatlar
|
Sadece hayvansal trikalsiyum fosfat.
İnsan tüketimi için olmayan trikalsiyum fosfat için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
FASIL 29
Organik Kimyasallar
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
2932 99 00 |
Sadece hetero-atom oksijenli diğer heterosiklik bileşikler | Sadece hayvansal, örneğin, glikozamin-sülfat.
|
FASIL 30
Eczacılık Ürünleri
Genel Açıklamalar
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
3001 20 90 | Salgı bezlerinin (guddeler) veya diğer organların veya bunların salgılarının hülasaları (insan kaynaklı dışında kalan) | Hepsi, yavruların beslemesinde kullanılan ve anne ağız sütü (colostrum) için ikame olarak kullanılan bir ürünü kapsar.
|
3001 90 91 | Terapötik veya profilaktik kullanımlar için hazırlanmış hayvan maddeleri: heparin ve tuzları | Hepsi |
3001 90 98 | Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan, terapötik veya profilaktik kullanımlar için hazırlanmış heparin ve tuzları dışındaki diğer hayvan maddeleri | Hepsi.
Salgı bezleri (guddeler) ve diğer organlara ilave olarak, bu alt pozisyon hipofiz bezini, böbrek üstü kapsüllerini ve tiroid bezini kapsar (İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 28 inci maddesinde belirtilenler hariç).
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
3002 10 10 |
Antiserumlar (değiştirilmiş veya biyoteknolojik işlemlerle elde edilmiş olsun olmasın) | Sadece hayvansal antiserumlar.
Son tüketici için kullanıma hazır tıbbi ürünler hariçtir.
3002 tarife pozisyonunda, tek tırnaklıdan dışında kalan kan ürünleri ve tek tırnaklıdan kan ve kan ürünleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
Ex
3002 10 91 |
Hemoglobin, kan globülinleri ve serum globülinleri (değiştirilmiş veya biyoteknolojik işlemlerle elde edilmiş olsun olmasın) | Sadece hayvan türevli materyal.
|
Ex
3002 10 98 |
Diğer kan fraksiyonları ve immünolojik ürünler (değiştirilmiş veya biyoteknolojik işlemlerle elde edilmiş olsun olmasın) (insan kaynaklı dışında kalan) | Sadece hayvan türevli materyal.
|
3002 90 30 | Teröpatik, profilaktik veya diagnostik kullanımlar için hazırlanmış hayvan kanı | Hepsi |
Ex
3002 90 50 |
Mikroorganizma kültürleri | Patojenler ve patojen kültürleri.
|
Ex
3002 90 90 |
Diğer | Patojenler ve patojen kültürleri. |
Ex
3006 92 00 |
Eczacılık döküntüleri | Sadece hayvan türevli materyal.
Eczacılık döküntüleri, esas kullanım amacı için uygun olmayan eczacılık ürünleri. |
FASIL 31
Gübreler
Fasıl 31 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
3101 00 00 |
Hayvansal gübreler (karıştırılmış veya kimyasal işlem görmüş olsun olmasın), hayvansal veya bitkisel ürünlerin karıştırılması veya kimyasal işlem görmesi ile üretilen gübreler | Sadece karıştırılmamış formda hayvan türevli ürünler.
Guano ve doğal gübreyi kapsar, ancak gübre olarak kullanılan doğal gübre-kimyasal karışımlar hariçtir (örneğin, 3105 tarife pozisyonu).
Gübre olarak kullanılıyorsa işlenmiş hayvansal protein ile karıştırılmış doğal gübreyi kapsar.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Doğal gübre, işlenmiş doğal gübre veya işlenmiş doğal gübre ürünleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
FASIL 35
Albüminoid Maddeler, Değiştirilmiş Nişastalar, Tutkallar, Enzimler
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex 3501 | Kazeinler, kazeinatlar ve diğer kazein türevleri, kazein tutkalları | İnsan tüketimi, hayvan besleme veya teknik amaçlar için kazeinler.
İnsan tüketimi için olmayan süt, süt bazlı ürünler ve ağız sütü (colostrum) için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
Ex 3502 | Albüminler (kuru madde üzerinden hesaplandığında, ağırlık olarak % 80’den fazla peyniraltı suyu proteini içeren, iki veya daha fazla peyniraltı suyu proteini konsantreleri dâhil), albüminatlar ve diğer albümin türevleri | Aşağıda belirtildiği gibi, insan tüketimi için olsun olmasın yumurta türevli ve süt türevli ürünleri (hayvan besleme amaçlı olanlar dâhil) kapsar:
27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde tanımlanan insan tüketimi için yumurta ürünleri, süt ürünleri ve işlenmiş ürünler.
İnsan tüketimi için olmayan süt, süt bazlı ürünler ve ağız sütü (colostrum) ile insan tüketimi için olmayan yumurta ürünleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
Ex
3503 00 |
Jelâtin [dikdörtgen (kare dâhil) yapraklar halindeki jelâtin dâhil], (yüzeyi işlenmiş veya boyanmış olsun olmasın) ve jelâtin türevleri, katı ihtiyokol (balık tutkalı), diğer hayvansal tutkallar (3501 tarife pozisyonunda yer alan kazein tutkalları hariç) | İnsan tüketimi için ve gıda sanayi için jelâtini kapsar.
9602 tarife pozisyonunda sınıflandırılan jelâtin [işlenmiş, sertleştirilmemiş jelatin ve sertleştirilmemiş jelatin maddeleri (örneğin, boş kapsül)] veteriner kontrollerine dâhil değildir.
İnsan tüketimi için olmayan jelâtin ve hidrolize protein ile foto jelatin için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
Ex
3504 00 |
Peptonlar ve türevleri, tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan diğer proteinli maddeler ve türevleri, deri tozu (kromlanmış olsun olmasın) | İnsan tüketimi için ve gıda sanayi için kolajeni ve hidrolize proteinleri kapsar.
İnsan tüketimi için olmayan kolajen ve hidrolize protein için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
|
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Domuzlar, kanatlı hayvanlar (kümes hayvanları) ve balık durumunda kemikler dâhil, hayvanların postları, derileri ve tendonları türevli protein bazlı kolajen ürünleri kapsar.
Polipeptitler, peptitler veya amino asitlerden ve bunların karışımlarından oluşan, hayvansal yan ürünlerin hidrolizi ile elde edilen hidrolize proteinleri kapsar. Bunlar, gıda müstahzarlarında katkı maddesi olarak kullanıldığı zaman veteriner kontrollerine dâhil değildir (2106 tarife pozisyonu).
0404 tarife pozisyonunda yer almaması durumunda insan tüketimi için süt yan ürünlerini kapsar. |
||
Ex
3507 10 00 |
Peynir mayası (rennet) ve konsantreleri | İnsan tüketimi için peynir mayası (rennet) ve konsantreleri, sadece hayvansal ürün türevli.
|
FASIL 38
Çeşitli Kimyasal Ürünler
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
3822 00 00 |
Teşhis veya laboratuvar reaktifleri (bir mesnet üzerinde), hazırlanmış teşhis veya laboratuvar reaktifleri (bir mesnet üzerinde olsun olmasın) (3002 veya 3006 tarife pozisyonunda yer alanlar dışında kalan), sertifikalandırılmış referans materyaller | Sadece hayvansal ürün türevli.
|
Ex
3825 10 00 |
Şehir Atıkları | Hayvansal ürün içeren kullanılmış mutfak yağları dâhil hayvansal ürün içeren hazır yemek hizmeti atıklarının hepsi (İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendi). |
3826 00 | Biodizel ve bunların karışımları (Ağırlık olarak % 70’den az petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içerenler veya içermeyenler) | Hayvansal katı veya sıvı yağlar dâhil eritilmiş hayvansal yağların hepsi. |
FASIL 39
Plastikler ve Mamulleri
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
3913 90 00 |
Başka yerde belirtilmeyen veya yer almayan diğer doğal polimerler (Aljinik asit, tuzları ve esterleri hariç) ve değiştirilmiş doğal polimerler (örneğin, sertleştirilmiş proteinler, doğal kauçuğun kimyasal türevleri) (ilk şekillerde) | Sadece hayvansal ürün türevli, örneğin kondroitin sülfat, glikozamin, çitosan.
|
Ex
3917 10
|
Sertleştirilmiş proteinler veya selülozik materyallerden suni bağırsaklar (sosisler ve benzeri ürünlerin kılıfları) | Sadece hayvansal ürün türevli. |
FASIL 41
Ham Postlar ve Deriler (Kürklü Derilerin Dışında Kalan) ve Köseleler
Genel Açıklamalar
Fasıl 41 Notları
(a) Ham postların veya derilerin kırpıntıları veya benzer döküntüleri (0511 tarife pozisyonu),
(b) Kuşların tüylü veya ince tüylü derileri veya derilerinin parçaları (0505 veya 6701 tarife pozisyonları),
(c) Tüyleri veya yünleri alınmamış ham, tabaklanmış veya aprelenmiş deriler veya postlar (Fasıl 43). Bununla birlikte; sığırların (bufalo dâhil), tek tırnaklı hayvanların, koyunların veya kuzuların [Astragan, Breitschwanz (Broadtail) Karakul, Persaniye veya benzer kuzular, Hint, Çin, Moğol veya Tibet kuzuları hariç], keçilerin ve oğlakların (Yemen, Moğol veya Tibet keçileri ve oğlakları hariç), domuzların (Pekari dâhil), dağ keçilerinin, ceylanların, develerin (tek hörgüçlü deve dâhil), ren geyiklerinin, Kanada geyiklerinin, geyiklerin, karacaların veya köpeklerin tüyleri veya yünleri alınmamış ham derileri ve postları Fasıl 41’de sınıflandırılır.
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex 4101 | Sığırların (bufalo dâhil) veya tek tırnaklı hayvanların ham postları ve derileri (yaş veya tuzlanmış, kurutulmuş, kireçlenmiş, pikle edilmiş veya başka şekilde dayanıklılığı artırılmış, fakat tabaklanmamış, parşomine edilmemiş veya daha ileri işlem görmemiş) (kılları alınmış veya parçalara ayrılmış olsun olmasın) | Veteriner kontrolleri sadece yaş, soğutulmuş ya da kurutulmuş, kuru tuzlanmış, ıslak tuzlanmış veya tabaklama veya eşdeğer bir işlem dışında kalan bir işlem ile dayanıklılığı artırılmış dâhil işlem görmüş derilere ve postlara uygulanır.
Sınırlama olmaksızın ithalat, eğer İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına uygunsa Bakanlıkça belirlenen işlem görmüş deriler ve postlar özellikle ex 4101 20 80 ve ex 4101 50 90 tarife pozisyonları için mümkün olabilir. |
Ex 4102 | Koyun veya kuzuların ham derileri (yaş veya tuzlanmış, kurutulmuş, kireçlenmiş, pikle edilmiş veya başka şekilde dayanıklılığı artırılmış fakat tabaklanmamış, parşomine edilmemiş veya daha ileri işlem görmemiş) (yünlü veya parçalara ayrılmış olsun olmasın) (Fasıl 41 1 (c) notu ile hariç olanlar dışında kalan) | Veteriner kontrolleri sadece yaş, soğutulmuş ya da kurutulmuş, kuru tuzlanmış, ıslak tuzlanmış veya tabaklama veya eşdeğer bir işlem dışında kalan bir işlem ile dayanıklılığı artırılmış dâhil işlem görmüş derilere ve postlara uygulanır.
Sınırlama olmaksızın ithalat, eğer İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına uygunsa Bakanlıkça belirlenen işlem görmüş deriler ve postlar özellikle ex 4102 21 00 ve ex 4102 29 00 tarife pozisyonları için mümkün olabilir. |
Ex 4103 | Diğer ham postlar ve deriler (yaş veya tuzlanmış, kurutulmuş, kireçlenmiş, pikle edilmiş veya başka şekilde dayanıklılığı artırılmış fakat tabaklanmamış, parşomine edilmemiş veya daha ileri işlem görmemiş) (kılları alınmış veya parçalara ayrılmış olsun olmasın) (Fasıl 41 1 (b) veya 1 (c) notu ile hariç olanlar dışında kalan) | Veteriner kontrolleri sadece yaş, soğutulmuş ya da kurutulmuş, kuru tuzlanmış, ıslak tuzlanmış veya tabaklama veya eşdeğer bir işlem dışında kalan bir işlem ile dayanıklılığı artırılmış dâhil işlem görmüş derilere ve postlara uygulanır.
Sınırlama olmaksızın ithalat, eğer İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına uygunsa Bakanlıkça belirlenen işlem görmüş deriler ve postlar özellikle ex 4103 90 00 tarife pozisyonu için mümkün olabilir. |
FASIL 42
Deri Eşyalar, Saraciye ve Koşum Takımları, Seyahat Eşyaları, El Çantaları ve Benzer Mahfazalar (Taşıyıcı Kaplar), Hayvan Bağırsağından Eşyalar (İpek Böceği Bağırsağı Dışında Kalan)
Fasıl 42 Notları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
4205 00 90 |
Deri veya deri bileşiminden diğer eşyalar | Köpek çiğneme ürünlerinin üretimi için malzemeleri kapsar. |
Ex
4206 00 00 |
Bağırsaktan (ipek böceği bağırsağı dışında kalan), kursaklardan, mesanelerden ve tendonlardan eşyalar | Köpek çiğneme ürünlerinin üretimi için malzemeleri kapsar. |
FASIL 43
Kürklü deriler ve Suni Kürkler, Mamulleri
Fasıl 43 Notları
(a) Kuşların tüylü veya ince tüylü derileri veya derilerinin parçaları (0505 veya 6701 tarife pozisyonları),
(b) Fasıl 41’de yer alan, tüyleri veya yünleri alınmamış ham postlar veya deriler (Fasıl 41’in 1 (c) notuna bakınız).
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex 4301 | Ham kürklü deriler (başlar, kuyruklar, pençeler ve kürkçülerin kullanımı için elverişli diğer parçalar veya kırpıntılar dâhil) (4101, 4102 veya 4103 tarife pozisyonlarında yer alan ham postlar ve deriler dışında kalan) | Hepsi, eğer İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına uygunsa Bakanlıkça belirlenen işlem görmüş kürklü deriler hariç.
Aşağıdaki alt pozisyonları kapsar:
Ex 4301 10 00 Vizonların (bütün) (baş, kuyruk veya pençeleri ile olsun olmasın): yem zinciri dışında kullanımlar (kürk) için türev ürünler için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Ex 4301 30 00 Kuzuların [Astragan, Breitschwanz (Broadtail), Karakul, Persaniye ve benzer kuzular, Hint, Çin, Moğol veya Tibet kuzuları] (bütün) (baş, kuyruk veya pençeleri ile olsun olmasın): tırnaklıların postları ve derileri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Ex 4301 60 00 Tilkiler (bütün) (baş, kuyruk veya pençeleri ile olsun olmasın): yem zinciri dışında kullanımlar (kürk) için türev ürünler için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex 4301 80 00 Diğer kürklü deriler (bütün) (baş, kuyruk veya pençeleri ile olsun olmasın) (tırnaklılar dışında kalan, örneğin dağ sıçanları, yabani kedigiller, ayıbalıkları, Güney Amerika kunduzu): yem zinciri dışında kullanımlar (kürk) için türev ürünler için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Ex 4301 90 00 Başlar, kuyruklar, pençeler ve kürkçülerin kullanımı için elverişli diğer parçalar veya kırpıntılar: yem zinciri dışında kullanımlar (kürk) için türev ürünler için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir. |
FASIL 51
Yün ve Yapağı, İnce veya Kaba Hayvan Kılı, At Kılı İpliği ve Dokunmuş Mensucat
Genel Açıklamalar:
Fasıl 51 Notları
(a) Yün ve yapağı, koyun veya kuzulardan elde edilen doğal lif anlamına gelir.
(b) İnce hayvan kılı, alpaka, lama, vikunya, deve (tek hörgüçlü deve dâhil), yak, Ankara, Tibet, Kashmir veya benzer keçilerin (adi keçiler hariç), tavşan (Ankara tavşanı dâhil), yabani tavşan, kunduz, Güney Amerika kunduzu veya misk faresinin kılı anlamına gelir.
(c) Kaba hayvan kılı, fırça yapımında kullanılan tüy ve kıl (0502 tarife pozisyonu) ve at kılı (0511 tarife pozisyonu) hariç yukarıda adı geçmeyen hayvanların kılı anlamına gelir.
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex 5101 | Yün ve yapağı(karde edilmemiş veya taranmamış) | İşlem görmemiş yün ve yapağı |
Ex 5102 | İnce veya kaba hayvan kılları (karde edilmemiş veya taranmamış) | İşlem görmemiş kıl, sığırların veya tek tırnaklı hayvanların yan taraflarından kaba kıl dâhil. |
Ex 5103 | Yünün veya ince veya kaba hayvan kıllarının döküntüleri (iplik döküntüleri dâhil ancak ditme suretiyle elde edilenler hariç) | İşlem görmemiş yün ve yapağı veya kıl |
FASIL 67
İşlem Görmüş Kuş Tüyleri ve İnce Tüyler ve Kuş Tüyleri ve İnce Tüylerden Yapılmış Eşyalar, Yapma Çiçekler, İnsan Saçından Eşyalar
Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Açıklayıcı Notlarından Alıntı
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
6701 00 00 |
Kuşların tüylü veya ince tüylü derileri ve diğer kısımları, kuş tüyleri, kuş tüylerinin parçaları, ince tüyler ve bunlardan eşyalar (0505 tarife pozisyonunda yer alan ürünler ve işlem görmüş kuş tüyü sapı ve kalın kuş tüyü dışında kalan) | Sadece kuşların tüylü veya ince tüylü derileri ve diğer kısımları, kuş tüyleri ve ince tüyler ve kuş tüylerinin parçaları (temizleme, dezenfekte etme veya dayanıklılığı artırma ile ilgili basit bir işlem dışında kalan bir işleme tabi tutulmuş).
Kuş tüyleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
İşlem görmemiş ya da sadece temizlenmiş derilerden, kuş tüylerinden veya ince tüylerden ve kuş tüylerinin parçalarından eşyalar, örneğin şapkacılık düzenlemeleri ve aynı zamanda farklı öğelerden toplanmış karma kuş tüyleri olarak kullanılmak için bağlanmış veya tellenmiş kalın kuş tüyleri, örneğin, şapkalar, boyun kürkleri, yakalar için kuş tüylerinden veya ince tüylerden yapılmış süslemeler (işlem görmüş dekoratif kuş tüyleri, yolcular tarafından özel kullanımları için taşınan işlem görmüş kuş tüyleri veya sanayi dışında amaçlar için özel şahıslara gönderilen işlem görmüş kuş tüyleri hariç). |
FASIL 95
Oyuncaklar, Oyun ve Spor Malzemeleri, Parçaları ve Aksesuarları
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
9508 10 00 |
Gezici sirkler ve gezici hayvan sergileri | Sadece canlı hayvanlı. |
Ex
9508 90 00 |
Diğer: panayır alanı eğlenceleri, gezici tiyatrolar | Sadece canlı hayvanlı. |
FASIL 97
Sanat Eserleri, Koleksiyoncu Parçaları ve Antikalar
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
9705 00 00 |
Zooloji, botanik, mineroloji, anatomik, tarihi, arkeolojik, paleontolojik, etnografik veya nümizmatik ilgi alanının koleksiyonları ve koleksiyoncu parçaları | Sadece hayvan türevli ürünler.
Av trofeleri için özel gereklilikler Bakanlıkça belirlenir.
Ortam sıcaklığında korunmalarını sağlayan tam hayvan doldurma işlemine tabi tutulmuş tırnaklılardan veya kuşlardan av trofeleri ile tırnaklılar ve kuşlar dışındaki diğer türlerden av trofeleri (işlem görmüş veya işlem görmemiş) hariçtir. |
FASIL 99
Türk Gümrük Tarife Cetveli Özel Pozisyonları
Alt Fasıl II
Ürünlerin Belirli Özel Hareketleri İçin İstatistik Pozisyonları
Genel Açıklamalar
Tarife Pozisyonu | Tanımı | Niteliği ve Açıklama |
(1) | (2) | (3) |
Ex
9930 24 00 |
Fasıl 1’den 24’e kadar olan tarife pozisyonlarından uçak ve gemilere teslim edilen ürünler | Sadece Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin 14 ve 15 inci maddelerinde belirtildiği gibi gemi kumanyacılığı için gönderilen hayvansal ürünler. |
Ex
9930 99 00 |
Fasıl 1’den 24’e kadar olan tarife pozisyonları ile Fasıl 27 tarife pozisyonu dışında başka yerde sınıflandırılan, uçak ve gemilere teslim edilen ürünler | Sadece Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin 14 ve 15 inci maddelerinde belirtildiği gibi gemi kumanyacılığı için gönderilen hayvansal ürünler. |
EK–2
Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik gereğince yürütülen veteriner kontrollerine tabi olmayan gıda maddeleri
____